SENA fick denna förfrågan från Helena Mirsch om vi kunde hjälpa henne att komma i kontakt med sjuksköterskor på akutmottagningar.


Fråga om deltagande i intervjubok

Kan du tänka dig att vara med i en bok och berätta om hur det är att vara sjuksköterska?

I september 2020 gjorde jag, som journalist på Vårdfokus, en rundresa i Sverige för att intervjua framför allt sjuksköterskor – men även andra yrkesgrupper – om hur det var att arbeta i pandemin. Jag besökte 15 platser, träffade ett 60-tal personer och fick så många intressanta och levande berättelser från hela Sverige.

Här kan du läsa mer om den artikelserien: https://www.vardfokus.se/nyheter/vardfokus-kan-vinna-pris-for-basta-digitala-satsning/

Ända sedan dess har jag tänkt att jag skulle vilja skriva en bok med ett lite bredare perspektiv om hur det är att vara sjuksköterska i Sverige idag.

Jag vill djupintervjua minst 30, men helst dubbel så många sjuksköterskor, som arbetar inom olika områden i vården och på olika platser i landet. På så sätt kan det bli en mer heltäckande bild av hur det är att arbeta som sjuksköterska i dag.

Frågor som jag funderar över och som jag vill ta upp i intervjuerna är till exempel:

− Hur kommer det sig att du blev just sjuksköterska?

− Sjuksköterskor tar hand om människor i de allra svåraste situationerna i livet. Vilket är ditt starkaste/svåraste/jobbigaste minne? Berätta om händelser som påverkat dig mycket.

− Berätta om ditt bästa/stoltaste/lyckligaste ögonblick som sjuksköterska. Något som gjorde att du kunde gå hem med lätt hjärta. Något som gjorde att du insåg varför du är sjuksköterska.

− Vad betyder kollegorna för dig? Berätta om relationen till andra sjuksköterskor, till andra yrkesgrupper?

− Hur har pandemin påverkat dig och ditt arbete? Har du ställts inför svåra etiska situationer? Har pandemin förändrat hur du ser på ditt yrke?

− Hur tänker du kring din framtid?

Jag tror att alla har en riktigt bra historia att berätta. Men att få fram det i intervjuer tar lite tid, så räkna med ett samtal som tar åtminstone ett par timmar. Jag vill träffa dem jag intervjuar personligen, alltså inte på telefon. Min tanke är att alla ska medverka med för- och efternamn och ort. Däremot kan man behöva ändra detaljer i berättelserna för att skydda patientsekretessen. Undantagsvis kan den intervjuade vara anonym, men det blir inte trovärdigt om alla skulle vara det.

När det gäller formen för boken är jag inspirerad av reportageböcker som skrivits i intervjuform, till exempel av Svetlana Aleksijevitj, men också av den fantastiska boken ”Osebol” av Marit Kapla som kom ut för ett par år sedan och handlar om människorna i en by i Värmland. Jag har också läst den amerikanska ”E.R.Nurses” av James Patterson som är en intervjubok där han låter ett 50-tal sjuksköterskor som arbetar i akutsjukvården berätta. Otroligt läsvärd och gripande bok!

Jag hoppas att jag kan göra något liknande och låta sjuksköterskors röster göra sig hörda. Jag vill att människor som läser boken både ska bli berörda och få insikt om sjuksköterskors stora betydelse för vården och för samhället.

Kan du tänka dig att vara med?

Tanken är att göra intervjuerna under första halvåret 2022.

Maila eller ring gärna om du har frågor.

Med hopp om ett positivt besked från dig!

Varma hälsningar

Helena Mirsch

Journalist

helena.mirsch@gmail.com

tel: 070-3160333